Зам.-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е с повдигнати обвинения и

...
Зам.-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е с повдигнати обвинения и
Коментари Харесай

БНТ: Коя е Ева Кайли

Зам.-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е с повдигнати обвинявания и остава в ареста в Брюксел. Обвиненията против нея и още трима души са за корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация. Подозренията са за лобиране в интерес на Катар и опит за въздействие върху политическите или икономическите решения на европейската институция.

44-годишната евродепутатка от Гърция е добре позната в родината си от телевизионния екран. Ева Кайли учи архитектура, само че едвам на 20 година се впуска в политиката и става общински консултант. По-късно продължава образованието си, следвайки интернационалните връзки и публицистика. Става лице на огромна частна гръцка телевизия " Мега ", където води новините сред 2004 и 2007 година

Следва нов завой към политиката и на 29 година става най-младият народен представител в гръцкия парламент. През 2014 година е определена за евродепутат от групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 година После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент - до петък, когато беше арестувана по съмнения в корупция.

Член е на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива връзките на Европейски Съюз с Арабския полустров. Ева Кайли посещава Катар малко преди откриването на Световното състезание по футбол и енергично пази промените в страната. По-късно не се поколебава да разгласи в самия Европейски парламент, че Доха е водач при спазването на трудовите права - думи, изречени в подтекста на обвинявания за починали служащи в Катар по време на построяването на оборудванията за Мондиала.

В родината си Кайли на няколко пъти се разгриначава от линията на партията, на която е член - " Пасок ". При подписването на съглашението сред Атина и Скопие, което поставя завършек на разногласието за името на балканската страна, наричана в този момент Северна Македония, тя написа в Туитър: " Срамувам се. Това е непоправима вреда за историята, Македония и гърците ".

През 2019 година подлага на критика обществените помощи, ориентирани против икономическата рецесия, сложила страната в тежка обстановка и тласнала доста гърци към беднотия. Според Кайли обаче " компенсациите са за мързеливи хора ".

Сред арестуваните в границите на огромната акция в Белгия е и сътрудникът и татко на дъщерята на Кайли - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен помощник в групата на социалистите и демократите, експерт по въпросите на човешките права и външните работи.

Бащата на гръцката евродепутатка също е сюрпризиран, в миг, когато се пробва да придвижи забележителна сума пари в брой в куфари, съгласно белгийския вестник " Еко ", само че в последна сметка е освободен. Белгийската полиция конфискува към 600 хиляди евро по време на обиските в края на предходната седмица.

Сред останалите арестувани са още италианците Пиер Антонио Панцери, който е някогашен евродепутат, и генералният секретар на Европейската синдикална Конфедерация Лука Визентини - последният беше избран отново отпред на синдикалната организация предишния месец.

От 2014 година Панцери работи в подкомисията по правата на индивида в Европейския парламент, на която е ръководител в продължение на пет години. През 2019 година в Доха също пази Катар, който по думите му се е трансформирал в пример за отбрана на правата на индивида.

Обиск е бил осъществен в дома на белгийски евродепутат - социалистът Марк Тарабела, само че той не е задържан. В изказване Тарабела показва, че не крие безусловно нищо и е подготвен да дава отговор на въпроси и да спомага при следствието.

Сред останалите имена, забъркани в абсурда, е това на друга италианска евродепутатка от групата на социалистите и демократите Алесандра Морети. Разследващите са претърсили жилището на член на нейния екип, оповестиха белгийски медии. Морети съобщи, че не е забъркана, уточнявайки въпреки всичко, че е била на посещаване в Катар в границите на делегация на Европарламента. Белгийският в. " Соар " напомня, че Морети е била минимум един път в страната от Залива, дружно с сътрудника си Марк Тарабела.

Разследването на абсурда продължава, а в това време Европейският парламент лиши пълномощията и привилегиите на обвинените. Освен това гръцката Агенция за битка с прането на пари замразява всички активи на Ева Кайли в Гърция. Мярката, която се ползва и за близки до Ева Кайли, се отнася за банкови сметки, сейфове, компании и всички други финансови активи.

Според гръцки медии Кайли има шест недвижими парцела, шест автомобила, 463 хиляди евро в сметки, вложения в размер на 2,4 милиона евро и няма заеми.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР